torsdag 3. februar 2011

STOPPEKLOKKEPRINSIPPET

Registrerer at Oslo den siste tiden har fått medienes søkelys på seg i forbindelse med hjemmetjenestens stoppeklokkeprinsipp. Hva er det som skulle tilsi at i storbyer som Trondheim, Bergen, Stavanger ikke praktiseres likedan ??? INGENTING.
I Trondheim praktiseres også dette i aller høyeste grad. Mulig at Trondheim er flinkere enn Oslo til å ”pakke dette inn”, men i realiteten gjøres det samme også her. I Trondheim er det innført bruk av såkalte PDA’er. Dette er små ”datamaskiner” der man registrer når man går inn til bruker samt registrere når man går ut. Dette er jo i prinsippet dette såkalte stoppeklokkeprinsippet….i en pen innpakning.

Med tanke på dette stoppeklokkeprinsippet er jo virkeligheten langt mer nyansert enn hva media fremstiller det som… heldigvis. Selv om alle typer oppdrag som skal gjennomføres har fått oppgitt et tidsestimat er det ikke dermed sagt at brukere ”låses” til disse tidene. Om hjelpebehovet til en bruker skulle være mer enn oppgitt tidsestimat utfører selvfølgelig ”hjelperen” dette. Om den økte tidsbruken vedvarer vil tidsestimatet bli oppjustert etter brukers behov i form av et utvidet vedtak fra forvaltningskontoret.
Hvorvidt disse gitte tidsestimatene er gode nok er jo et spørsmål som kan diskuteres…
Når det gjelder hjelp til middagsvarming har vi i Trondheim en uskrevet regel som sier at : ” om man ønsker hjelp av hjemmetjenesten til varming av middag forutsetter dette at bruker har microbølgeovn”.
Det er ytterst få som får hjelp til varming av middag uten å ha microbølgeovn. Da sier det seg vel selv at også i Trondheim selges det store mengder Fjordland samt mat fra Trondheim kommunes produksjonskjøkken. Så Oslo….dere er ikke alene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar