onsdag 23. februar 2011

DEBATTEN OMKRING ADECCO....OG PRIVATE AKTØRER

Jeg har den siste uken fulgt medias søkelys rettet mot den private aktøren Adecco vedrørende deres måte å drifte sine sykehjem på. Synes det er trist og beklagelig at en stor aktør som Adecco i denne saken fremstår som "dårligst i klassen" når de burde vært de beste. Det som er så irriterende er at når slike forhold avdekkes i det private er det lett å dra også alle andre private aktører under samme kam. SLIK ER DET IKKE. Ser at diskusjonen omkring bruken av det private går heftig på både Twitter og Facebook....og selvfølgelig er det de værste motstanderne av private foretak som roper høyest her. Har bare lyst å minne dere på at dette er et eksempl på hvorfor man SKAL benytte private aktører. Er det noe som ikke er som det skal være, så får man gjort noe med det. Når kommunen drifter ,for eksempel et sykehjem, er kommunen både kunde, leverandør og arbeidsgiver — når man setter bukken til å passe havresekken så sier det seg vel selv at det blir vanskelig å gjøre noe med uverdige forhold.


Som tidligere ansatt i kommunehelsetjenesten i Trondheim kommune er det i grunnen ingenting som er særlig forunderlig med dobbelvakter. Jeg har i min karriere som ansatt i Trondheim kommune jobbet utallige dobbelvakter og de fleste andre med meg.  Ja til og med trippelvakter praktiseres. "i nøden spiser fanden fluer". At firma som har avtale med kommuner forplikter seg til å følge arbeidsmiljølov samt følge tariff skulle vært en selvfølge. Trondheim kommune har avtale med 4 store private foretak på levering av bemanningstjenester. Vi vet at et av disse foretakene betaler sine ansatte langt under tariff. Det er også noe bemerkelsesverdig at når det i kommunens siste konkurransegrunnlag , som legger føringer på hvordan kommunen ønsker ting, står som et krav at alle skal snakke og skrive godt norsk. Det er en kjennsgjerning at Trondheim kommune sliter veldig på sykehjem og i hjemmetjenesten med utenlandsk arbeidskraft som snakker dårlig norsk,  forstår lite/ingenting norsk og som åpenbart har store vansker med å skrive språket. Og lese Trondheim kommunes dokumentasjonssystem Gerica er jaggu som et eventyr. Min påstand er at dette er direkte uansvarlig. Lurer på hvilken kontroll som føres av kommunen for og forsikre seg om at kravene deres blir etterlevd?


Forskjellen på det offentlige kontra det private er at det private har ingen tabbekvote. Det private følges hele tiden med argusøyne ,noe som er bra, men det offentlige burde selvfølgelig også bli fulgt med de samme øynene, noe de i dag IKKE blir.


Avsløringene av Adeccos personalpolitikk får nok sansynligvis store konsekvenser for dem. Det er bra. Det jeg er nokså sikker på er at det nå fremover definitivt vil være trygt og bra å ha sine gamle på et av Adeccos sykehjem eller være ansatt ved et av deres foretak. Kanskje du til og med får lønn som er langt over hva du forventet :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar