mandag 7. februar 2011

NY UKE, NYE MULIGHETER FOR ALLE!!

Da starter vi opp ei ny uke med nye muligheter folkens. Håper alle ansatte i helsenorge får ei god uke. Ta vare på brukerne og hverandre.
At ansatte i helsesektoren er kreative og positive ved innsparinger er bra, men det må være akseptert at man kan kommentere det som ikke er bra. Problemet med å være positiv og løsningsorientert er at ved innsparinger  står man på og løser problemer. Dette må da gå utover noe og noen. For å arbeide fortere må man øke tempoet, redusere tid til hver enkelt bruker for å klare å hjelpe alle. Da blir kvaliteten senket i takt med dette. Ofte går dette bra, man klarer å gå med for 1 mindre på dagvakt, men dette er i mine øyne meget uheldig. For hvor går da smertegrensen? Når er det nok? Vi klarer å gå med 1 mindre… det har gått fint Klarer vi da å redusere med ytterligere en? Ved budsjettkutt er det min personlige, og jeg understreker min personlige oppfatning, at ansatte skal ikke godta å måtte bukke og løpe fortere. Da skal man støtte seg til lover og forskrifter som sikrer at alle får tid og mulighet til å utføre en god jobb. Antar at alle ansatte i både offentlige og private institusjoner er kjent med Lov om helsepersonells paragrafer 4 og 16, hvor faglig forsvarlighet tydelig defineres som et ansvar den enkelte ansatte og systemet/organisasjonen har. Ved kutt og nedskjæringer havner ofte disse paragrafene i faresonen for å bli brutt.
Travelt kan vi vel alle være enige om at det er i helsevesenet. Man mottar lønn for å utføre en jobb, så det må man finne seg i.  Graden av hva man skal finne seg i er langt mer interessant. Kort tid etter endt utdanning  velger folk å si opp sin stilling i helsevesenet og heller drive med noe helt annet. Hvorfor?? Om helsevesenet oppleves som travelt i dag, hvordan vil det da bli når den mye omtalte eldrebølgen setter inn for fullt?
Det jeg også føler for å kommentere er den såkalte profittjakten og klasseskillet som jeg visstnok skaper. For de som tror at det er lukrativt å drive eget firma vil jeg da oppfordre til å starte et. Arbeide i konstant motbakke og ikke ta seg ut lønn måned etter måned. Ulønnet arbeid 15-16 timer av dagen, ja du verdens min…. det er profittjakt det.
Private omsorgstjenester skaper ikke klasseskiller i helsevesenet. Vi har kunder i alle sosiale lag, fra eldre til unge ,enslige til barnefamilier og fra minstepensjonister til yrkesaktive. Alle disse benytter våre tjenester. Hvorvidt man skal si noe om det er dyrt eller ikke, så handler vel det om hva man prioriterer. Løsningen på å unngå at  regningen for private omsorgstjenester havner hos brukerne er å innføre fritt brukervalg slik det er gjort i flere norske storbyer,  nå også i Stjørdal kommune fra nyttår . Det ville ha ført til at brukerne selv hadde fått valgt hvem som skal komme hjem til dem og bistå dem nødvendig hjelp uten at de selv har måttet betale for det. Regningen ville da gått til kommunen.
At ansatte er rimelig fornøyd med innsatsen er vel og bra, men nå er det nå engang slik at det faktisk er brukerne som skal være fornøyde med den hjelpen de mottar.   De skal være fornøyde over å motta gode lovpålagte tjenester med høy kvalitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar