søndag 20. februar 2011

LA OSS FARGE TRONDHEIM BLÅ......

Ingenting skaper så stort engasjement som når en pårørende går til media med sin historie vedrørende kritikkverdige forhold i eldreomsorgen i Trondheim. De aller fleste vet at det slett ikke skinner av eldreomsorgen. .
Det er viktigere enn noe annet at politikerne tar utgangspunkt i de eldre som mennesker når eldreomsorg skal diskuteres. Stadige kutt og nedbemanninger der det kun tenkes økonomi, der enkeltpersoner ikke sees, er ikke godt nok. Ansatte i det offentlige helsevesenet fortjener heder og ære. Hvordan de ansatte takler å hele tiden måtte arbeide under sparekniven fortjener respekt. De løper fortere, de gjør mer, strekker seg stadig lengre med politikere og lederes lovnader om at ting blir bedre, uten at det skjer noe. Og når det først skjer noe, så er det gjerne til det verre.
Det er ikke holdbart at rødgrønne flertallspolitikere i Trondheim henviser til antallet nye sykehjemsplasser hver gang de utfordres på forholdene i eldreomsorgen. Det er riktig at nye sykehjemsplasser er etablert i Trondheim. Men sykehjemsplasser er også lagt ned, og bemanning er redusert. Det er dermed fortsatt mye ugjort i eldreomsorgen i Trondheim.
De eldre fortjener verdighet og respekt også når de er under offentlig omsorg. For å kunne håndtere eldrebølgen og å kunne ivareta eldre på en respektfull måt også i fremtiden, må man også inkludere private aktører i det offentlige omsorgstilbudet.
Fremtidens eldreomsorg må i enda større grad sette brukeren i fokus. I dag ser en dessverre at den enkelte brukeren blir mindre synlig når omsorgen skal tilpasses politikernes prinsipper og budsjettenes trange rammer. Dette må forandres.
Fremtidens eldreomsorg bør inkludere og forbinde både private aktører, kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste.  Disse må inkluderes på en fornuftig måte til beste for den enkelte eldre som skal ha sin rettmessige omsorg.
Dessverre har vi nok enda ikke opplevd de mest utfordrende tidene i helsevesenet og eldreomsorgen. Det er politikernes oppgave å prioritere det viktigste. De eldres verdighet og rett til et anstendig omsorgstilbud bør være av det viktigste.
Dette er viktige faktorer som vil være avgjørende for at vi skal kunne mestre situasjonen i eldreomsorgen. Tenk på dette når stemmeseddelen skal slippes i urnen 12.september.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar