mandag 7. februar 2011

FACEBOOK-GRUPPEN " BRY DEG" .

I dag har mange av oss trykt "liker" på Facebook-gruppa som heter "Bry deg". Derfor ble kveldsbloggingen naturlig nok om mobbing.

Bruk selvironi i stedet for å drite ut andre. Husk at man blir ikke større av og gjøre andre mindre.Verbal mobbing er langt vanligere enn fysisk mobbing. Ondsinnet humor, eller "utdriting" av andre som man kan kalle det er en stor del av dette. Selvironi derimot....det at du fleiper med deg selv har den fordelen at du aldri da aldri sårer noen eller mobber noen. Det er bare en person du alltid kan tulle og fleipe med, som aldri blir såret av det du sier, en som vet hva som kommer, en som alltid er tilstedet når du trenger en å dra en vits om....DET ER DEG SELV.

Selvironi er uhyre viktig og ikke minst en verdifull egenskap. Hvilke mennesker er de aller morsomste å tilbringe tid sammen ? JO mennesker med en god porsjon selvironi og selvinnsikt. Folk som ikke er redd for å drite seg ut. Om de fleste hadde evnen til å le av seg selv og ikke le av andre ville hverdagen blitt langt lettere for mange.
Når man er ung og uerfaren vil det å være ensom utgjøre en fare for det å kunne bli mobbet. Det er ganske enkelt fordi det å ha venner ofte beskytter mot mobbing.
Om du hører folk som baksnakker og snakker stygt om andre , prøv å skifte tema. Ikke la deg rive med. Da vil ikke du være bedre enn de andre. Dette gjelder i høyeste grad også voksne.
I dagens samfunn har det blitt slik at barn ofte er tilstedet når det meste av diskusjoner foregår. Enten det er hjemme eller ute. Det har nesten blitt litt slik at barna må oppdra de voksne. Om du som voksen snakker nedlatende om nabo`n, familie, venner osv, lærer også barna at dette er greit og tror at det er aksept for dette. Avstå fra dette så langt det lar seg gjøre. OG HUSK AT ALLE MENNESKER HAR GODE INNEBYGDE EGENSKAPER I SEG. ABSOLUTT ALLE!

Mobbing vil aldri bli glemt av den som blir mobbet.  Det som er interesant er at forskning viser at selv om mange som har blitt mobbet har tatt skade av det, klarer disse seg bedre i livet enn hva mobberne gjør. Igjen et bevis på at de som sårer aller mest er de som er mest sårbare kanskje??

Om man skal lage en grov forenkling av mobbing er det slik at jenter mobber jenter og gutter mobber både gutter & jenter. Gutter mobber også mer enn hva jenter gjør. De guttene som mobber er også fysisk sterkere enn de som blir mobbet, noe som faktisk ikke tilfellet blandt jentene. I nesten samtlige tilfeller av fysisk vold er det guttene som står for denne. Den norske skolen har pr i dag et gedigent problem med at elever, og tildels også lærerne ikke tør varsle om mobbing i skolegården. Vold skal faktisk politianmeldes og skoleområdet er intet unntak.

Vi har alle et ansvar for å forebygge mobbing, enten det er i hjemmet, på skolen eller andre steder. Snakk med barna om det å vise MOT til å si ifra om de er vitne til slike ugjerninger. Oppdra barna til å bli gode voksne og gode rollemodeller. Det er vårt ansvar når vi setter barn til verden.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar