torsdag 10. februar 2011

Bare en tanke.....

En helhetlig plan innen helse og velferd må ha et klart fokus på noe som i dagens offentlige helsevesen stadig blir mindre synlig; brukeren! Bruker i fokus!
En slik plan bør legge føringer i forhold til samarbeid mellom flere ledd i helsevesenet:

Private aktører - kommunehelsetjeneste – spesialisthelsetjeneste.
Bemanning kan ikke opprettes etter en fordelingsnøkkel på antall hoder brukere. En bruker er ikke lik den neste ,og enkelte fagfelt i helsesektoren krever mer individuell oppfølging og dermed flere ansatte per bruker. Bemanning og kontinuitet må å settes i sammenheng i denne planen .Denne bør instruere enheter og ledere om hvordan de bør tenke. En plan som dette må si noe om hva som kan forventes av dekningsgrad  mtp sykehjemsplasser, terskel for å få sykehjemsplass, forventet aktivitet ved sykehjem og den må si noe om kvaliteten  på tjenestene som leveres her.
Det offentlige helsevesen har, grunnet sin finansieringsform liten til ingen valgfrihet. Dette kan kommenteres i plan, men vanskelig å gjøre noe med uten at finansieringen endres.  Eksempelvis kan man foreslå mulige endringer ved at pengene ikke går i systemet, men følger brukeren, som igjen bringer oss tilbake til hovedpunktet…. nemlig bruker i fokus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar