mandag 26. mars 2012

Hvordan ønsker vi at fremtidens eldreomsorg skal være ?

Ingenting skaper så stort engasjement som når en pårørende går til media med sin historie vedrørende kritikkverdige forhold i eldreomsorgen. De aller fleste vet at det slett ikke skinner av den slik det så mange ganger er blitt lovet. Noen kjepphester er nå ridd lenge nok.
”alle skal få sykehjemsplass når de trenger det…”, ” det er viktig for eldre å bevare livskvalitet og et godt funksjonsnivå så lenge som mulig”,”hjemmetjenesten dekker omsorgsbehovet og legger til rette for å gjøre fellesskap og aktiviteter tilgjengelig” ”eldreomsorgen har fått et løft”.
Er dette virkelig fraser politikerne kan stå inne for ? Min påstand er at det kan de definitivt ikke. Jeg ønsker å få minne folk på, og da selvfølgelig spesielt politikerne, hva som står i Forskriften for sykehjem og boform for heldøgns omsorg og pleie, kapittel IV, paragraf 4-1 andre ledd . Den lyder som følger :
”Sengerommene skal som hovedregel være enerom. Det kan innredes to-sengsrom for ektefeller og andre som ønsker å bo sammen.”
Virker som om kommunene definerer seg bort fra lovverket akkurat når de måtte ønske. Kommunene kan ikke plassere de gamle på dobbeltrom for at ventelistetallene i kommunen trengs pyntes på. Dette er lovstridig så fremt ikke de eldre selv ønsker det. Når vi vet at bortimot alle som er så heldige å få tildelt sykehjemsplass er demente , kan vel de fleste av oss tenke oss til at det for disse er vanskelig å utrykke seg hva gjelder plassering på dobbeltrom. Det offentlige helsevesen har, grunnet sin finansieringsform liten tilingen valgfrihet. Dette kan kommenteres i plan, men vanskelig å gjøre noe med uten at finansieringen endres. Eksempelvis kan man foreslå mulige endringer her slik at pengene ikke går i systemet, men følger brukeren ! Da vil fokuset være det jeg mener er det aller viktigste...nemmelig BRUKEREN I FOKUS !!! Bemanning kan ikke opprettes etter en fordelingsnøkkel på antall hoder brukere. EN bruker er ikke lik den neste og enkelte fagfelt innen helse krever mer individuell oppfølging og dermed flere ansatte per bruker.
Når det gjelder brukernes valgfrihet og retten til selv å bestemme hvem som skal være deres hjelpere er det mange kommuner som enda har en lang vei å gå, dessverre. Hvorfor skal man ha fritt brukervalg og hvorfor er dette en god løsning? Svaret er enkelt. Fritt brukervalg betyr ”retten til selv å velge”. Makten flyttes fra produsenten og til brukeren som da vil få en langt større medbestemmelsesrett. Da vil brukerne få en reèll valgmulighet. Dette vil samtidig oppheve kommunenes monopol som vil skape konkurranse som igjen resulterer i bedre tjenester og bedre sevice. Dette er en kvalitativ god løsning på levering av eksempelvis hjemmetjenester. Ved å innføre fritt brukervalg vil kvaliteten på mange tjenester løfte seg, nettopp pga den sunne konkurransen det da vil bli. Dette er noe både utførere og mottakere av tjenesten vil merke. Det ER et stort problem i den offentlige hjemmetjenesten i dag at det er så mange forskjellige hjelpere i utfører-rollen. Jeg mener at mottakere av disse tjenestene skal ha frihet til selv å velge hvem de ønsker som sine hjelpere. Dette burde vært en selvfølge. Slik det er i dag er de rødgrønnes prinsipielle motstand mot fritt brukervalg det som skaper klasseskille i eldreomsorgen. Slik det er i dag kan kun de med en noe tykkere lommebok enn andre praktisere denne valgfriheten de alle sammen ønsker, men bare noe få dessverre har. En god og verdig eldreomsorg må også anerkjenne den enkeltes rett til selv å ta egne valg. De eldre fortjener verdighet og respekt også når de er under offentlig omsorg. For å kunne håndtere eldrebølgen og å kunne ivareta eldre på en respektfull måte også i fremtiden, må man også inkludere private aktører i det offentlige omsorgstilbudet. Fremtidens eldreomsorg må i enda større grad sette brukeren i fokus. I dag ser en dessverre at den enkelte brukeren blir mindre synlig når omsorgen skal tilpasses politikernes prinsipper og budsjettenes trange rammer. Dette må forandres. Fremtidens eldreomsorg bør inkludere og forbinde både private aktører, kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste. Disse må inkluderes på en fornuftig måte til beste for den enkelte eldre som skal ha sin rettmessige omsorg. Dessverre har vi nok enda ikke opplevd de mest utfordrende tidene i helsevesenet og eldreomsorgen. Det er politikernes oppgave å prioritere det viktigste. De eldres verdighet og rett til et anstendig omsorgstilbud bør være av det viktigste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar